Sollicitatiebrief schrijven

Ben jij op zoek naar een leuke nieuwe baan? Dan is het fijn om te weten hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft.

(Een vrouw zit achter een laptop.)

VROUW: Ik heb een goede sollicitatiebrief geschreven met de tips op deze site
en nu heb ik een leuke baan.

VOICE-OVER: Wil jij ook een goede sollicitatiebrief schrijven?
Scroll dan naar beneden voor de tips.
Of klik op één van de links om gratis te oefenen.

Tips voor een goede sollicitatiebrief

 1. Lees over het bedrijf.
  Lees meer over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Dan kun je met jouw brief beter aansluiten bij wat zij zoeken.
 2. Vertel waarom jij die baan wilt.
  Je moet geschikt zijn voor een baan. Maar je moet ook laten zien dat je enthousiast bent. Schrijf dus waarom jij de baan graag wilt hebben. En waarom je het leuk vindt om bij het bedrijf te werken.
 3. Haal fouten uit je brief.
  Je computer controleert je tekst op spelling. Dat is handig. Maar niet altijd genoeg. Wil jij zelf ook beter worden in schrijven zonder fouten? Kijk dan hieronder hoe je gratis (online) kunt oefenen.
 4. Oefen met online solliciteren.
  Is het gelukt met je brief en mag je op gesprek komen? Gefeliciteerd! Ga je langs bij het bedrijf? Hier vind je sollicitatietips van het Leerwerkloket. Is het gesprek online, en heb je daar weinig ervaring mee? Kijk dan eens naar deze tips over online solliciteren.

Gratis online oefenen

Op de website Oefenen.nl kun je gratis oefenen met het schrijven van brieven, e-mails of andere teksten. Je kunt hier ook oefenen om beter met de computer om te gaan. Handig als je digitaal moet solliciteren. Oefenen is gratis en kan gewoon vanuit huis.

Bij jou in de buurt

Overal in Nederland zijn er gratis cursussen die jou helpen beter te worden met het schrijven van sollicitatiebrieven. Wil je weten welke cursussen er bij jou in de buurt zijn? Vul dan je gegevens in op het contactformulier. Dan krijg je persoonlijk advies over welke gratis cursus er bij jou in de buurt is.