Over de campagne

Doe meer met Taal is een campagne van de Rijksoverheid. Met deze campagne wil de Rijksoverheid mensen aanmoedigen zichzelf te blijven ontwikkelen. Door de coronacrisis is dit nog belangrijker geworden. Banen veranderen of verdwijnen. Aan ouders wordt vaker gevraagd hun kind te helpen met school. Bijvoorbeeld als er thuisonderwijs gegeven moet worden. En nieuwsberichten over corona zijn niet altijd even makkelijk om te volgen. Voor al deze dingen is het handig als je goed kunt lezen en schrijven, rekenen, of handig bent met de computer. Met deze campagne willen we ervoor zorgen dat meer mensen weten dat er gratis (online) cursussen zijn. En waar je die kunt vinden. Op deze website geven we per onderwerp aan welke cursussen er zijn.

Aansluiten bij wat mensen willen leren

Met de voorbeelden in deze campagne, kiest de Rijksoverheid ervoor om aan te sluiten bij de persoonlijke leerwensen van mensen. Dat motiveert meer om aan de slag te gaan en het levert ook in andere situaties winst op. Want als iemand bijvoorbeeld een cursus online verkopen doet, wordt hij zowel beter in teksten schrijven, als in omgaan met de computer. Die vaardigheden kunnen dan ook in andere situaties worden gebruikt. Bijvoorbeeld op het werk.

Gratis aanbod

Er is veel gratis aanbod beschikbaar om jezelf te ontwikkelen en te oefenen. Online aanbod, zodat je gratis vanuit huis kan oefenen. En er zijn in elke gemeente ook gratis cursussen beschikbaar. Iedereen heeft wel iets waar hij beter in zou willen worden. Of je nu je kind wilt helpen met huiswerk, of een certificaat voor je werk wilt halen. Neem een kijkje bij het gratis aanbod dat er is, en zet die eerste stap. Een kleine eerste stap, maakt soms al een wereld van verschil.

Gratis cursussen

Er zijn veel gratis cursussen beschikbaar voor wie zichzelf wil ontwikkelen, of wil oefenen. Online cursussen om gratis vanuit huis te oefenen. En er zijn in elke gemeente ook gratis cursussen beschikbaar. Iedereen heeft wel iets waar hij beter in wil worden. Zo wil de een zijn kind helpen met huiswerk. En de ander wil een diploma halen voor het werk. Daar zijn de gratis cursussen dan ook op afgestemd. Alleen de eerste stap hoeft nog maar gezet te worden. Een kleine eerste stap, maakt soms al een groot verschil.

Voor gemeenten en organisaties

Voor gemeenten en organisaties is er een toolkit met campagnematerialen beschikbaar. Deze materialen mogen voor niet-commerciële doelstellingen rechtenvrij worden gebruikt. We nodigen iedereen uit de materialen te gebruiken en in te zetten in de lokale wervingsactiviteiten. Ga naar de toolkit.

Meer informatie

De campagne is een initiatief van het programma Tel mee met Taal.
Dat is een actieprogramma van de ministeries:

  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Ministerie van Binnenlandse zaken
  • Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid
  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Heb je vragen over de campagne? Neem dan contact met ons op via doemeermettaal@minocw.nl.