Kinderen voorlezen

Kinderen vinden het leuk als je voorleest. En door vaak voor te lezen wordt jouw kind beter in taal. Dat wil toch iedere ouder? 

Mijn zoon vindt het zo leuk als ik hem voorlees.
In het begin had ik daar wel een beetje moeite mee.
Maar op deze site heb ik een opfriscursus gedaan.
Ik kon natuurlijk wel lezen... maar kan het nu net wat leuker.
Ga nou verder papa!
Tenminste, dat vindt hij.
Ik moet weer terug het sprookjesbos in. Check de tips als je ook met meer plezier wilt voorlezen.
Pap!

Tips voor meer plezier met voorlezen.

 1. Begin vroeg met voorlezen.
  Samen een boek lezen met je kind. Dat is heerlijk. Begin al met voorlezen vanaf de geboorte. Want door voor te lezen wordt je kind later beter in taal.
 2. Maak voorlezen samen leuk.
  Bij voorlezen gaat het om het gezellige moment samen. Neem dus de tijd en ga op een rustige plek zitten. Lees het boek eerst zelf een keer, dan weet je wat er komen gaat.
 3. Haal samen gratis boeken bij de bibliotheek.
  Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis boeken kunnen halen bij de bieb? Een leuk uitje samen. En leuk om je kind zelf boeken te laten kiezen. Als je voor de eerste keer komt met je baby, krijg je een gratis BoekStartkoffertje cadeau. Met twee gratis boekjes en tips over voorlezen aan baby’s en peuters.
 4. Speel met je stem.
  Wissel af tussen hard en zacht voorlezen, met een hoge en lage stem, of tussen rustig en net iets sneller. Alleen als het past bij de tekst en het verhaal natuurlijk.  
 5. Extra tips als jouw kind lezen lastig vindt.
  Op debibliotheekopschool.nl vind je een overzicht van websites met tips speciaal voor kinderen die lezen lastig vinden. Zo ontdek je hoe je kind toch plezier aan lezen kan beleven.
 6. Voorlezen aan baby’s en peuters
  Samen lezen met je kind is op elke leeftijd leuk. Wil je extra tips over voorlezen aan de allerkleinsten? Op BoekStart lees je voorleestips en leestips per leeftijd.

Gratis online oefenen

Op de website oefenen.nl kun je gratis oefenen met het lezen van verhalen, brieven, e-mails en artikelen.

Gratis oefenen op oefenen.nl

Bij jou in de buurt

Ook bij jou in de buurt zijn er gratis cursussen die je helpen beter te worden in voorlezen.

Op Het informatiepunt kun je zien welke cursussen er bij jou in de buurt zijn voor taal, computeren, rekenen en meer. Niet alle cursussen staan hier op. Voor het complete overzicht wat er in jouw buurt is, kun je altijd binnenlopen bij een bibliotheek voor gratis informatie en advies. Ook voor informatie over BoekStart en voorlezen. Daarvoor hoef je geen lid te zijn.

Naar Het informatiepunt