Kinderen voorlezen

Kinderen vinden het leuk als je voorleest. En door vaak voor te lezen wordt jouw kind beter in taal. Dat wil toch iedere ouder? 

(In een kinderkamer leest een vader zijn zoontje voor uit een boek.)

VADER: Ik kan mijn zoontje leuker voorlezen door de tips op deze site.
Nu hebben we er samen meer plezier in.

VOICE-OVER: Wil jij ook met meer plezier voorlezen?
Scroll dan naar beneden voor de tips.
Of klik op één van de links om gratis te oefenen.

Tips voor meer plezier met voorlezen.

 1. Maak voorlezen samen leuk.
  Bij voorlezen gaat het om het gezellige moment samen. Neem dus de tijd en ga op een rustige plek zitten. Lees het boek eerst zelf een keer, dan weet je wat er komen gaat.
 2. Haal samen gratis boeken bij de bibliotheek.
  Samen een boek lezen met je kind. Dat is heerlijk. Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis boeken kunnen halen bij de bieb? Een leuk uitje samen. En leuk om je kind zelf boeken te laten kiezen. 
 3. Speel in op reacties
  Geef je kind de kans om te reageren. Of stel af en toe een vraag aan je kind. Zo heb je leuke gesprekjes samen.
 4. Wissel af met je stem.
  Wissel af tussen hard en zacht voorlezen, met een hoge en lage stem, of tussen rustig en net iets sneller. Alleen als het past bij de tekst en het verhaal natuurlijk.  
 5. Begin vroeg met voorlezen.
  Begin al met voorlezen vanaf de geboorte. Want door voor te lezen wordt je kind later beter in taal. Als je met je baby naar de bibliotheek gaat, krijg je een gratis BoekStartkoffertje cadeau. Met twee gratis boekjes en tips over voorlezen aan baby’s en peuters.
 6. Voorlezen aan baby’s en peuters
  Samen lezen met je kind is op elke leeftijd leuk. Wil je extra tips over voorlezen aan de allerkleinsten? Op BoekStart lees je voorleestips en leestips per leeftijd.

Gratis online oefenen

Op de website Oefenen.nl kun je gratis oefenen met lezen. Bijvoorbeeld het lezen van verhalen, brieven, en folders. Oefenen is gratis. En kan gewoon vanuit huis.

Bij jou in de buurt

Overal in Nederland zijn er gratis cursussen om beter te worden met lezen. Wil je weten welke cursussen er bij jou in de buurt zijn? Vul dan je gegevens in op het contactformulier. Dan krijg je persoonlijk advies over welke gratis cursus er bij jou in de buurt is.