Handiger worden met formulieren invullen

Formulieren kom je steeds vaker tegen. Bijvoorbeeld als je je online wilt aanmelden voor de sportschool. Of als je een afspraak moet maken in het ziekenhuis. Ontdek hier hoe je daar handiger in wordt. Dan gaat het makkelijker en kost het minder tijd.

(Een man vult aan een balie een formulier in.)

MAN: Door de tips op deze site weet ik waar ik op moet letten
bij het invullen van formulieren.
Nu gaat het invullen veel makkelijker.

VOICE-OVER: Wil jij ook handiger worden met formulieren invullen?
Scroll dan naar beneden voor de tips.
Of klik op één van de links om gratis te oefenen.

Tips voor formulieren invullen

1. Neem de tijd.
Krijg je aan een balie een formulier om in te vullen? Stap dan even uit de rij en zoek een rustig plekje waar je het formulier kan invullen. Op je telefoon kan je de betekenis van moeilijke woorden opzoeken. Weet je niet wat je ergens moet invullen? Laat die vraag dan open. En vraag later aan de baliemedewerker wat ze daar bedoelen. 
2. Thuis gratis oefenen
Wil je handiger worden met formulieren invullen? Op papier of online? Je kan gratis oefenen op oefenen.nl.. Dat kan online vanuit huis. Op een moment dat jou uitkomt. Je kunt ook oefenen onder begeleiding bij jou in de buurt.  
3. Waar teken je voor? 
Vaak moet je een formulier invullen om informatie te geven. Maar bij sommige formulieren gaat het ook om geld. Bijvoorbeeld als je een formulier invult om je aan te melden voor de sportschool. Zorg dat je goed weet waar je voor tekent. Staat het niet duidelijk in het formulier? Vraag iemand anders om mee te lezen.
4. Gratis hulp bij officiële formulieren.
Veel bibliotheken helpen gratis bij het invullen van formulieren. Bijvoorbeeld als je je rijbewijs wilt verlengen. Energietoeslag wilt aanvragen. Of andere officiële dingen moet regelen. Hulp is altijd gratis. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Vul hier op de site van de bibliotheek je postcode in, en zet een kruisje bij 'formulierenhulp'. Dan kan je zien welke bibliotheek in jouw buurt gratis helpt bij het invullen van formulieren. 

Gratis online oefenen

Afbeelding gym

Op de website Oefenen.nl leer je gratis hoe je formulieren invult. Je leert welke woorden vaak worden gebruikt. En waar je iets moet invullen. Oefenen is gratis en kan gewoon vanuit huis.

Bij jou in de buurt

Overal in Nederland zijn er gratis cursussen om handiger te worden met formulieren invullen. Wil je weten welke cursussen er bij jou in de buurt zijn? Vul dan je gegevens in op het contactformulier. Dan krijg je persoonlijk advies over welke gratis cursus er bij jou in de buurt is.