Bijsluiters beter begrijpen

In een bijsluiter lees je hoe je een medicijn moet gebruiken. Het is belangrijk dat je begrijpt wat er staat. Want als je een medicijn niet goed gebruikt, werk het minder goed. Het kan zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Hier krijg je tips om bijsluiters goed te begrijpen. Dat is belangrijk voor jouw gezondheid! 

(Een vrouw leest in een badkamer een bijsluiter)

VROUW: Een bijsluiter begrijp ik makkelijker door de tips op deze site.
Nu weet ik hoe ik mijn medicijnen moet innemen
en gebruik ik ze op de goede manier.

VOICE-OVER: Wil jij bijsluiters ook beter begrijpen?
Scroll dan naar beneden voor de tips.
Of klik op één van de links om gratis te oefenen.

Tips voor het begrijpen van bijsluiters

1. Bekijk de video.
Van heel veel bijsluiters zijn video’s gemaakt. Daarin leggen ze makkelijk uit hoe je het medicijn moet gebruiken. Kijk hier of er ook een video is van het medicijn dat jij gebruikt. Of vraag ernaar bij jouw huisarts of apotheek. 

2. Ken je de website apotheek.nl?
Hier vind je begrijpelijke informatie over medicijnen. Bijvoorbeeld uitleg van lastige woorden. Of video’s met uitleg hoe je een medicijn op de juiste manier gebruikt.

3. Oefen met het lezen van bijsluiters.
Wil je oefenen met het lezen van teksten over gezondheid? Hoe je bijsluiters kunt lezen en op welke woorden je moet letten? Je kan gratis oefenen. Dat kan online vanuit huis op de website Oefenen.nl. Je kunt ook gratis oefenen onder begeleiding bij jou in de buurt. Kijk hieronder voor de mogelijkheden.

4. Stel vragen.
Je hebt uitleg gekregen van de dokter of de apotheker. En je hebt de bijsluiter gelezen. Maar twijfel je of je het allemaal wel goed hebt begrepen? Neem geen risico. Bel de apotheek of de dokter. Herhaal in je eigen woorden hoe jij het begrepen hebt. En vraag of het klopt. Blijf vragen tot je het helemaal begrijpt.
 

Gratis online oefenen

Afbeelding bijsluiter

Op de website Oefenen.nl kun je gratis oefenen met het lezen van teksten over gezondheid en het begrijpen van bijsluiters. Je leert welke woorden vaak worden gebruikt. Oefenen is gratis en kan gewoon vanuit huis.

Bij jou in de buurt

Overal in Nederland zijn er gratis cursussen om beter te worden in het begrijpen van bijsluiters, en andere informatie over je gezondheid. Wil je weten welke cursussen er bij jou in de buurt zijn? Vul dan je gegevens in op het contactformulier. Dan krijg je persoonlijk advies over welke gratis cursus er bij jou in de buurt is.